Kindertolk

Vanaf juni 2012 ben ik tevens Kindertolk. De methodiek ‘het Fluisterkind’ (internationale naam; Presentchild® Method) werd ontwikkeld door Janita Venema. Deze methodiek maakt duidelijk dat onze kinderen zich net zo intens en actief inzetten voor ons levensgeluk als wij voor dat van hen. Helder en nauwkeurig geven kinderen met hun gedrag, spel, (leer)ontwikkeling en/of klachten uitdrukking aan datgene wat hun ouders nodig hebben op hun levensweg. Als kindertolk ‘vertaal’ ik de signalen die het kind afgeeft zodat zijn ouders kunnen begrijpen wat er van hen in hun eigen leven gevraagd wordt. Door te handelen naar die boodschap, die onbewust en zonder woorden wordt uitgezonden word je als ouder nog liefdevoller, krachtiger mens en evenwichtiger opvoeder. Precies dat is het wat het kind uit liefde voor ons en in hun eigen belang vraagt. Het mooie is dat de stappen die je als ouder in je eigen leven onderneemt niet alleen jezelf ten goede komen, maar ook direct positief doorwerken op je kind. Je kind spiegelt ook dat het goed gaat!

Je kunt bij mij terecht voor een kindertolkconsult. Dit bestaat uit 3 delen:

  • Een intakegesprek waarin u vertelt over wat er met uw kind is en wat u daarin raakt.
  • Een therapeutisch consult waarin u de vertaalde boodschap van uw kind terugkrijgt.
  • Na ongeveer 6 weken volgt een coachingsgesprek waarin we kijken hoe het inmiddels gaat met u en met uw kind. We kijken wat er verder nog nodig is en er kan een gevoelsoefening gedaan worden.

( voor meer informatie: www.fluisterkind.nl )

 Praktijkvoorbeeld

Blijf bij mij, mama Een moeder stapt de praktijk in. Haar zoontje heeft al sinds de geboorte last van extreme verlatingsangst. Moeder mocht niet van zijn zijde wijken. Nu hij 7 jaar is, wordt het steeds vervelender. Naar feestjes gaan, uit logeren, het is er niet bij in het leven van Jasper. Twee keer per dag als hij naar school moet is het een klein drama. Jasper klaagt over buikpijn en is vaak ontroostbaar verdrietig. Zijn moeder is ten einde raad. “Maar je weet toch dat mama je altijd weer ophaalt?” “Ja, dat weet ik ook wel, maar ik kan er niks aan doen, het doet zo’n pijn in mijn hart en ik blijf steeds maar denken dat ik je nooit meer zie!” Kinderpsychologen, de juf op school, niemand weet meer wat te doen. Belonen, straffen, niets lijkt te helpen. Al tijdens het 1e consult blijkt hoezeer haar zoontje het diepste gevoelsleven van moeder aanvoelt (zonder dit te weten).

Als ik moeder de passage teruggeef: ”Mama, ik ben zo bang dat ik je niet meer zie” en vraag wat dit kan betekenen in haar leven, wordt duidelijk hoe de vork in de steel zit. Moeder blijkt al voor de geboorte van Jasper het contact te hebben verbroken met haar ouders. “Maar dit heb ik een plaats gegeven.” Wanneer ik haar vertel dat kinderen resoneren met stukjes pijn of woede die wij als volwassenen met ons denken eronder kunnen houden, is ze diep ontroerd. “Dus Jasper huilt dan misschien mijn tranen…? Als dat zo is, dan wil ik hier toch weer eerlijk naar kijken. Ik ben tenslotte volwassen en hij is nog zo klein, ik wil dat dit stopt!”

Als moeder na een paar weken voor een tweede consult komt, blijkt dat Jasper nauwelijks meer gehuild heeft. In zes weken tijd nog maar 2 keer. Hij krijgt stickers mee naar huis van de juf omdat hij nu zo ‘flink’ is en hij glimt van trots. Het mooiste was, vertelt moeder, dat hij al de tweede dag na het gesprek aangaf: “Hé mam, het doet niet meer zo’n pijn in mijn hart, hoe kan dat nou?” Tja…. Het blijft wonderlijk en ontroerend mooi om als kindertolk zo eenvoudig verschil te kunnen maken! Astrid Klompstra, kindertolk